Юннатівський рух за збереження дикої природи

Юннатівський рух за збереження дикої природи

3 березня - Всесвітній день дикої природи

З метою привернення уваги до цінності дикої природи та її різноманітного (екологічного, генетичного, соціального, економічного, наукового, культурного та рекреаційного) значення 20 грудня 2013 року шістдесят восьма сесія Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй постановила проголосити 3 березня, день прийняття Конвенції про міжнародну торгівлю природними видами фауни і флори (СІТЕS), як Всесвітній день збереження природи.

 Природа Луганщини є неповторною і багатою на рідкісні види тварин і рослин. Серед цих видів – чимало таких, які в Україні та загалом в Європі відомі тільки або переважно на території нашої області.

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про тваринний світ», з метою посилення охорони диких тварин, збереження і відтворення їх біологічної різноманітності був затверджений рішенням Луганської обласної ради від 30.12. 2010 № 2/26 оновлений «Перелік видів хребетних тварин, що підлягають особливій охороні на території Луганської області».

Відповідно до ст. 30 Закону України «Про рослинний світ» з метою посилення охорони недеревних рослинних ресурсів, збереження та відтворення рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення ендемічних та реліктових видів рослин, не занесених до Червоної книги України рішенням Луганської обласної ради від 03.12.09 р. № 32/21 затверджений оновлений «Перелік видів рослин, не занесених до Червоної книги України, що підлягають особливій охороні на території Луганської області».

Згідно Положень про вищевказані Переліки торгівлі видами, занесеними до них, забороняється.

З метою популяризації найцінніших природних куточків нашого краю, вихованню поваги та дбайливого ставлення до існуючої дикої флори і фауни у 2014 році відбулось видання поновленої версії довідника «Природно-заповідний фонд Луганської області».

Це видання є вагомим внеском у розвиток природоохоронної справи на Луганщині і загалом в Україні, що допоможе розкрити перед читачами чарівний мальовничий світ рідної природи, сприятиме її вивченню, стимулюватиме діяльність щодо розвитку мережі природно-заповідного фонду та збереження природних багатств Луганщини. 

Сєвєродонецький міський Центр еколого-натуралістичної творчості звертаєувагу населення на існуючі проблеми дикої природи і пропонує залучитись до практичних заходів з:

-         захисту первоцвітів;

-         збереження  природних комплексів

-         прибирання і благоустрою територій;

-         проведення акцій із захисту дикої природи в навчальних  закладах;

-         озеленення територій навчальних закладів

-         екскурсій по природних пам'ятках;

-         організації виставок малюнків, фотографій, плакатів.

 

Сєвєродонецький міський Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді

Последние комментарии