Новий закон про дотримання прав ВПО уможливлює реєстрацію переселенців, що не мали прописки, а також переселенців-осіб без громадянства та іноземців – експерти, активісти

Київ, 4 лютого 2016 року – Закон №2166 «Про посилення гарантій дотримання прав і свобод ВПО», розроблений громадськими активістами, має стати суттєвим зрушенням для вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб (ВПО) – насамперед тих, що пов’язані з реєстрацією як ВПО. 

По-перше, новий закон уможливлює реєстрацію тих переселенців, які на момент виїзду з тимчасово окупованої території не були прописані за місцем фактичного проживання. «Попередня редакція закону визначала як базову основу, що у тебе має бути реєстрація у зоні, яка на сьогодні є тимчасово окупованою або тимчасово неконтрольованою. Тільки у такому випадку можливо було стати на облік як ВПО – навіть якщо особа надавала докази того, що працювала на нині непідконтрольній території», – зазначила Жанна Лук’яненко, представник Уповноваженого з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб, під час скайп-включення в Українському кризовому медіа-центрі у рамках проекту УКМЦ «Речник мирного життя». У такій ситуації опинилися здебільшого ті, хто на момент початку конфлікту працював чи навчався на тимчасово окупованій території, маючи прописку в іншому регіоні. До набрання чинності законом їм доводилося вирішувати проблему через суд, проте тепер достатньо звернутися в Управління соціального захисту, надавши докази, що підтверджують їхнє фактичне проживання на той момент. «Це військовий квиток, трудова книжка, документи про отримання освіти. Це можуть бути медичні документи із закладів, які розташовані на тимчасово неконтрольованій або окупованій території. Законом передбачено, що це можуть бути навіть відео- та фото підтвердження», – повідомила Жанна Лук’яненко.

Друга новація вирішує проблеми з реєстрацією для осіб, які на момент виїзду із зони АТО не мали громадянства України. «Завдяки змінам ми можемо взяти на облік ВПО-осіб без громадянства і громадян інших держав, які на законних підставах проживали на території України», – повідомила пані Лук’яненко.

Закон набрав чинності 13 січня, і це є підставою для його реальної дії, попри відсутність усіх необхідних підзаконних актів, запевняє Жанна Лук’яненко. Станом на сьогодні залишається невирішеним питання щодо реєстрації як ВПО і наданням допомоги тим дітям, що виїхали із зони конфлікту без супроводу батьків – усі деталі для цих випадків поки що чітко не прописані.  Вирішенням проблеми має стати закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми», який ухвалила Верховна Рада 26 січня. Наразі документ знаходиться на розгляді в Адміністрації Президента.

Водночас, зауважує Леся Литвинова, співзасновниця волонтерського Центру допомоги переселенців на Фролівській, поки що важко передбачити, наскільки дієвими виявляться дані закони на практиці. Як приклад того, коли закон не діє у реальному житті, вона навела положення про право переселенців на безкоштовне житло зі сплатою комунальних послуг протягом півроку. «Про позитивні сторони слід говорити після того, як він почне реально працювати – коли будуть зареєстровані діти, що виїхали без супроводу батьків, люди без громадянства, люди, що там вчилися, працювали але встигли отримати прописку», – запевняє волонтер. – Зараз [до Центру зайнятості вільних людей] дуже багато звернень із юридичними питаннями – у тому числі щодо неможливості стати на облік, переоформити чи отримати виплати».

Пані Лук’яненко також звернула увагу на те, що розробка законодавства для захисту прав переселенців стала значним викликом для українських юристів: міжнародна практика поки що не може запропонувати рішень, які ідеально підходили б для України. «Наш конфлікт дуже відрізняється від усіх прикладів в історії світу, які були до цього, тому гарну практику для України може створити лише Україна», – наголосила представник Уповноваженого з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб. За даними Міністерства соціальної політики України зараз кількість переселенців вже офіційно перевищила 1,5 мільйони осіб, 216 837 із них – діти.

 

Источник uacrisis.org

Последние комментарии