Про роботу обласної служби зайнятості щодо працевлаштування переселенців

Збройний конфлікт на території Луганської області призвів до того, що люди були вимушені покинути свої домівки та стали переселенцями. Внутрішньо переміщеними особами є не лише пенсіонери, а особи працездатного віку.

До Луганської обласної служби зайнятості з початку дії постанови КМУ від 01.10.2014 № 509 (тобто з 1 жовтня 2014 року) по 31 грудня 
2015 року звернулись 2,9 тис. внутрішньо переміщених осіб або кожен десятий з 28,9 тис. осіб працездатного віку, які отримали довідку переселенця в управлінні соціального захисту населення. Працевлаштовано близько 0,9 тис. осіб. Безробітні переселенці також працевлаштовувалися шляхом надання одноразової допомоги для організації власного бізнесу та за рахунок виплати компенсації роботодавцю у розмірі єдиного соціального внеску.

У вересні 2015 року набрала чинність постанова Кабінету Міністрів України № 696, якою визначено ряд стимулів для роботодавців за умови працевлаштування переселенців та посилено соціальний захист таких осіб. На даний час проводиться активна цілеспрямована робота у цьому напрямку.

Для забезпечення тимчасової зайнятості переміщених осіб та їх додаткової матеріальної підтримки, Луганською обласною службою зайнятості проводилась робота по укладанню договорів на організацію громадських і інших робіт тимчасового характеру. Протягом жовтня 2014 – грудня 2015 року за укладеними договорами до таких робіт залучено 258 осіб вищевказаної категорії. Внутрішньо переміщені особи переважно брали участь у інформуванні населення про порядок отримання житлових субсидій, займалися благоустроєм і озелененням територій населених пунктів, упорядкуванням місць захоронення учасників війни.

Для підвищення конкурентоспроможності внутрішньо переміщених осіб на регіональному ринку праці 112 громадян цієї категорії проходили професійне навчання за направлення служби зайнятості.

В області проведено 255 цільових групових заходів для 3,9 тис. переселенців. До їх проведення залучаються соціальні партнери (фахівці центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, представники волонтерських та громадських організацій).

Під час проведення заходів з переселенцями спеціалісти центрів зайнятості навчають їх елементам техніки подолання тривожних та кризових ситуацій, зовнішніх і внутрішніх конфліктів, роблять акцент на формуванні емоційної стійкості та психологічної рівноваги, на ефективному використанні всіх доступних ресурсів задля успішного проходження власного шляху в подоланні психотравмуючих ситуацій. За січень – грудень 2015 року 11,8 тис. осіб з числа переселенців брали участь у 4,2 тис. групових заходах з іншими категоріями осіб.

У рамках соціального діалогу для вирішення нагальних питань щодо здійснення політики зайнятості Луганська обласна служба зайнятості продовжує співпрацю з органами державної влади, роботодавцями, профспілковими, волонтерськими, благодійними, міжнародними організаціями, зокрема ПРООН та Merсy Corps.

За матеріалами Луганського обласного центру зайнятості

Последние комментарии