Спільна місія ООН оцінить потреби у протимінній діяльності в Україні

КИЇВ, 25 січня 2016 року - Через конфлікт у східній частині України багато цивільних осіб зазнали суттєвих страждань. Зокрема, серед цивільного населення зросло число смертельних випадків і поранень, спричинених мінами та іншими вибуховими пристроями.

Існує чітка потреба у збільшенні масштабів гуманітарної протимінної діяльності з метою забезпечення безпечних умов життя для жителів районів, постраждалих від конфлікту, а також безпечного постачання гуманітарної допомоги. На прохання уряду України та за рішенням Генерального секретаря ООН, Організація Об'єднаних Націй розпочала технічну Місію з  оцінки потреб у протимінній діяльності, що триватиме з 23 січня до 5 лютого 2016-го року. Місія оцінить вплив забруднення мінами та вибуховими пристроями та зробить технічні рекомендації щодо подальшої гуманітарної протимінної діяльності.

До складу спільної місії увійшли технічні експерти Програми розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН), Дитячого фонду Організації Об'єднаних Націй (ЮНІСЕФ) та Служби Організації Об'єднаних Націй з розмінування (ЮНМАС). Місію підтримує підкластер з протимінної діяльності, що діє в рамках системи координації гуманітарної діяльності, яку очолює ООН. Експерти працюватимуть у тісній співпраці з Міністерствами оборони, освіти, внутрішніх і закордонних справ, Державною службою з надзвичайних ситуацій, та іншими відповідними органами національного та місцевого рівнів, НУО, ОБСЄ, Женевським міжнародним центром гуманітарного розмінування, та іншими організаціями у Києві та на сході України.

“Через конфлікт, який вибухнув навесні 2014 року, у деяких районах, постраждалих від конфлікту, залишилося багато мін і непідірваних боєприпасів. Протягом останніх місяців понад 80 відсотків випадків загибелі цивільних осіб були спричинені вибуховими пристроями — такі випадки підкреслюють нагальну необхідність вирішення питання обізнаності про мінну небезпеку та іншої протимінної діяльності, що дасть можливість мінімізувати кількість жертв по обидва боки лінії зіткнення”, - заявив Координатор системи ООН в Україні та Координатор з гуманітарних питань Ніл Вокер.

У той час як основна відповідальність за зусилля з розмінування лежить на сторонах конфлікту, місія ООН матиме допоміжний характер й сприятиме в оцінці Організацією Об’єднаних Націй масштабів поточних потреб на місцях й поточних зусиль інших задіяних акторів.

Последние комментарии