Недоторканість житла: гарантії та винятки

Ст.30 Конституції гарантує кожному недоторканість житла чи іншого володіння. Не допускається проникнення до житла чи іншого володіння особи, проведення в них обшуку інакше,як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках,пов’язаних з рятуванням життя людей чи майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб,які підозрюються у вчинені злочину,можливий інший,встановлений законом порядок проникнення до житла, чи іншого володіння особи,проведення в них огляду і обшуку.

Поняття житла,іншого володіння особи визначене в ч.2 ст.233 КПК України, де вказано, що під житлом особи розуміється будь яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи,незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також усі складові частини такого приміщення. Крім того поняття «житло» може поширюватися на офісні приміщення, які належать фізичним особам, а також офіси юридичних осіб, їх філії та інші приміщення.

Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб,земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового,службового, господарського,виробничого та іншого призначення,які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до ст..8 Конвенції про захист людини і основоположних свобод « кожен має право на повагу до свого життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків,коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров’я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб».

 

М.Єлісєєва, ст.прокурор прокуратури м.Сєвєродонецька

Последние комментарии