До липня 2015 року Україна має повністю перейти на цифрове мовлення

Про це нагадав представник Нацради з питань телебачення та радіомовлення у Луганській області Андрій Привальцев. Говорить, розвиток "цифри" - доволі позитивне явище, адже аналоговий сигнал в області «добиває» далеко не всюди. Відтак, розміщення цифрових передавачів дозволить забезпечити область прийомом якісного сигналу. Однак на сьогодні на Луганщині встановлено усього дев'ять передавачів "цифри". А для якісного прийому сигналу потрібно ще хоча б чотири - в Красному Лучі, в Троїцьку, Марківці та Білолуцьку.

Нацрада України з питань телебачення та радіомовлення стежить за виконанням законодавства в медійній сфері, а також здійснює низку регуляторних функцій, які передбачені чинним законодавством. Щороку представники Нацради у кожній області звітують відомству про стан розвитку телерадіопростору в регіоні. Відтак, журналісти обласного центру отримали від спеціаліста вичерпну інформацію про стан телевізійних справ на Луганщині.

Андрій Прівальцев, представник Нацради з питань телебачення та радіомовлення в Луганській області: "В целом, если говорить о функциях, которые мы выполняем на местах - это, в первую очередь контроль работы телерадиоорганизаций по факту выполнения ими лицензий и лицензионных условий. Это два очень близких понятия и отличаются тем, что условия лицензии - это то, что конкретно прописано в соответствующем документе, который имеет телерадиоорганизация на руках. И лицензионные условия как таковые - то, что прописано законодательством".

Інша важлива сфера контролю Нацради - нагляд за дотриманням телекомпаніями законодавства про рекламу та спонсорство, а також закону про захист суспільної моралі. На сьогодні в Луганській області сімдесят телерадіокомпаній, які мають ліцензії Нацради, говорить Андрій Прівальцев.

Андрій Прівальцев, представник Нацради з питань телебачення та радіомовлення в Луганській області: "Из них эфирные вещатели - 21 лиценезия, из эфирных вещателей 12 лицензий имеют собственные телекомпании и 9 радиостанции. Так называемое "багатоканальное" вещание или "багатоканальне мовлення", как чаще мы слышим - цифровое телевидение - это 5 лицензиатов. Редакции проводного вещания - это такой, устойчиво у нас сохраняющийся рудимент 20 столетия - таких редакций в области 18. И провайдеров в програмные услуги - это законодательный термин - кабельный оператор - их в Луганской области 39. Из них несколько телекомпаний - 5 в Красном Луче, в Северодонецке, в городе Счастье и в Стаханове - имеют право на собственное вещание в кабельной сети".

На сьогодні в області п'ять компаній мають ліцензії на цифрове мовлення - "мультиплекс". Простіше кажучи, це одна аналогова частота, яка дозволяє розмістити в ній вісім телевізійних каналів. Таким чином, на території України для потреб населення виділено чотири мультиплекси, що складає тридцять два телевізійних канали. Три мультиплекси по вісім каналів працюють під потреби загальнонаціональних компаній. Та ще один мультиплекс поділений: чотири частоти мають загальнонаціональні канали  та ще чотири частоти в кожній області мають місцеві компанії. 

 

Источник lot.lg.ua

Последние комментарии