Шахрайство і сучасні технології

З розвитком телекомунікаційних технологій, в тому числі у банківській сфері, виникають нові спроби, різноманітними шляхами збагатитися за чужий рахунок. Злочинцями створюються заходи подолання захисту інформації з метою використання її в своїх корисних цілях. Не дивлячись на розвиток систем логічного захисту банківської таємниці у фінансових установ, злочинцями створюються незаконні шляхи для їх подолання.

Так, лише з початку дії нового кримінального процесуального кодексу України, за період з 20 листопада 2012р. по 27.09.2013р. в м. Сєвєродонецьку в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстровано 123 випадки заволодіння коштами з банківських рахунків громадян шляхом обману із використанням телекомунікаційних технологій (Інтернету та мобільного зв’язку), по яким здійснюється досудове розслідування.

Сюжет злочинів відпрацьовано досконало, та майже у багатьох випадків є вдалим з боку запланованих намірів з боку злочинців. В деяких випадках, сама можливість полегшення заволодіння коштами створюється банківськими установами, наприклад так звані послуги «платежі по безплатному телефону». В цілях безпеки механізм заволодіння коштами та недоліки роботи цієї системи розкривати не будемо, але зауважимо, що власники платіжних карток не дивлячись на заборону та неодноразові повідомлення банків про ненадання стороннім особам коду доступу, які надходять на їх мобільні телефони у вигляді sмsповідомлень, не дивлячись на це, передають такі дані в телефонному режимі невідомим особам під приводом купівлі-продажу товарів через мережу Інтернет, тощо, у зв’язку із чим позбавляються своїх коштів, які розміщені на банківських електронних рахунках.

По всім зареєстрованим кримінальним провадженням здійснюється досудове розслідування, проводиться ряд слідчих дій, спрямований на встановлення та затримання злочинців з метою притягнення їх до кримінальної відповідальності.

Викладені обставини скоєних злочинів свідчать про обізнаність громадян, а в де яких випадках про легковажність та не обдуманість своїх дій пов’язані із наданням злочинцям кодів доступу для здійснення відповідних операцій, та не дивлячись на пряму заборону з боку банківських установ з надання кодів доступу стороннім особам, в тому числі тих, які надходять у вигляді sмsповідомлень. Не дивлячись на попередження та повідомлення громадян про ненадання коду доступу третім особам, в порушення цих правил, надаються такі дані, які в подальшому спонукають реалізації злочинних намірів шахраями.

 

А.В. Ткачук, прокурор прокуратури м. Сєвєродонецька

Последние комментарии