Перша жертва грибного сезону на Луганщині.

В облцентрі четверо людей потрапили у лікарню через тяжке отруєння грибами, один з них помер. Про це повідомляють у міській СЕС. Спеціалісти кажуть: грибники не відрізняють небезпечні «дари лісу». Закликають взагалі їх не збирати та наголошують: більшість людей страждає від їстівних грибів, які стали отруйними через погану екологію. 


Тетяна вперше приїхала до лісу у Станиці Луганській. Каже, отруїтися грибами боїться, але збиратиме, бо не дарма ж приїхали. Які гриби їсти, які ні - розберуться потім. 

Тетяна: “А я не понимаю в них. Оце ж приїхала…(сміється) Приїхала он, набрала. Я вообще не розбираюсь… - А как же в их собираете? – Та он приїхали ж вмісті, будуть показувать що в нас за гриби”

А от Олександр не боїться отруйних грибів. Каже: сам не їсть, збирає для родичів.

Олександр: “Ну вот маслята…А это не знаю что…Щас покажу – расскажут специалисты”.

Цього року ситуація з отруєннями грибами як ніколи складна, - розповіла головний спеціаліст міської Держсанепідслужби Наталя Попова. Каже, особливо популярні серед грибників місця - Ольховський масив та район міста Щастя. Звідти і більше всього отруєнь. Майже всі постраждалі вживали їстівні гриби – білі чи маслюки. Вони наче губки вбирають токсини з довкілля, які від смаження-варіння нікуди не зникнуть. Якщо білі ростуть поряд з поганками, то псуються від «сусідів». Краще гриби взагалі не збирати, - наголошує Наталя Попова. 

Наталя Попова, головний спеціаліст міськуправління Держсанепідслужби: “Собирать лучше всего где-то в супермаркете: пришел купил шампиньоны, приготовил и употребил в пищу. Как раз мне пришлось расследовать случай. Пострадавший говорит : «Я собирал белые грибы». А как же эти белые грибы выглядели? – Ну они были белого цвета… Это же я явно не белые грибы, что-то такое несъедобное, люди не знают”.

Також спеціалісти закликають не купувати гриби на ринках та у випадкових місцях. Кажуть, там немає і не передбачено ніяких гарантій чи ліцензій на продаж грибів, зібраних з землі. Обов’язкову сертифікацію мають проходити тільки тепличні продукти, які продають в магазинах.  

 
Источник lot.lg.ua

Последние комментарии