Обережно – ГРИБИ!

Щороку з приходом грибного сезону фіксуються трагедії, пов’язані із вживанням дикорослих грибів. Отруєння грибами реєструються у медичних закладах протягом усього року, однак, як підтверджує багаторічний аналіз, пік припадає на кінець літа – початок осені.

Більшість отруєнь спричинені, як правило, вживанням пластинчатих отруйних грибів (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки, дощовики), які помилково сприймаються за їстівні та умовно-їстівни (ті, що при розламуванні виділяють молочний сік – дощовики, чорнильний гриб, сморчки та інші) – внаслідок невмілої або неправильної кулінарної обробки.
Застерігаємо! Не збирайте гриби: якщо не впевнені в їх безпечності; поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно небезпечних зонах; з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих. Ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них. 
Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності. Не куштуйте сирі гриби на смак. Ретельно перевірте гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі, що викликають сумнівність – викидайте. 
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. Ні в якому разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок. Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.
Перша допомога при отруєнні грибами.
1. Викличте «Швидку медичну допомогу». 
2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок. Випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки. Натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту. Прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок).
3. Після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду. Відновіть тим самим водно-сольовий баланс. Покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. 
4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Категорично забороняється: вживати будь-які ліки та їжу, а також алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування. Запам’ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Утримайтесь від збирання та вживання дикорослих грибів.

 

Відділ цивільного захисту,екологічної безпеки 
та охорони праці міської ради

Последние комментарии