Сорок мільйонів доларів Луганщина отримає на реформування первинної ланки системи медичної допомоги

Гроші надійдуть від Світового банку, зокрема, на реорганізацію фельдшерсько-акушерських пунктів, амбулаторій та міських поліклінік. Про це під час брифінгу повідомила заступник директора облдепартаменту охорони здоров’я Інна Фесенко. За словами посадовця, проект розрахований на п’ять років, і почне діяти з 2014.



За два роки населення Луганщини скоротилось на чотирнадцять тисяч людей. Про це повідомила заступник директора облдепартаменту охорони здоров’я Інна Фесенко. На сьогодні в області проживає два мільйони двісті п’ятдесят шість тисяч людей. Тринадцять відсотків з них – це сільські жителі. Згідно ініціатив Президента України, незалежно від місця проживання люди мають утримувати якісні медичні послуги. Аби вирішити проблеми сільської медицини, Луганщина взяла участь у конкурсі від Світового банку. З усіх регіонів України були відібрані 5 областей.

Інна Фесенко, заступник директора облдепартаменту охорони здоров’я: “Мы среди областей, которым выделяется 40 миллионов долларов, в течение 5 лет они будут выделены, именно на реорганизацию первичного звена. Что мы планируем сделать за эти средства? Полностью улучшение материально-технической базы амбулаторий семейного типа. Также ФАПов и ФП. Обновление автотранспорта, оборудования и переобучение кадров”.

За словами Інни Фесенко, актуальними проблемами медичної галузі регіону залишаються залишковий принцип бюджетного фінансування, нестача кадрів та застаріла матеріально-технічна база. Для вирішення цих питань, зокрема, в області діє регіональна програма розвитку системи охорони здоров’я.

Інна Фесенко, заступник директора облдепартаменту охорони здоров’я: “Мы готовимся к передаче вторичного уровня специализированной помощи на областное финансирование. То есть, снимется нагрузка на местные бюджеты: на бюджеты местного самоуправления останется первичный уровень финансирования. Вы видите, уже сейчас, на слайде, увеличилось финансирование с 6% до 25% на первичное звено. То есть, это в 4, практически в 5 раз увеличение финансирования”.

За два роки реформування, каже Інна Фесенко, кількість задоволених медичним обслуговуванням на теренах області збільшилось з тридцяти двох до сімдесяти двох відсотків. Відтак, медична галузь Луганщини продовжить курс реформ. Зокрема, каже посадовець, ще на дев’ять відсотків скоротиться ліжковий фонд, здебільшого це стосується мало завантажених лікарень, та продовжиться створення міжрайонних та міжміських медичних центрів.

 

Источник http://lot.lg.ua

Последние комментарии