5 кроків для отримання доступного житла

Як скористатися державною програмою здешевлення вартості іпотечних кредитів для придбання доступного житла?

Програма здешевлення вартості іпотечних кредитів була створена для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Реалізується вона шляхом відшкодування державою частини відсотків за кредитами, отриманими громадянами в банках на будівництво (реконструкцію) чи придбання в об’єктах незавершеного будівництва або нереалізованого замовниками (управителями) в об’єктах, прийнятих в експлуатацію після 2009 року житла (квартири в багатоквартирних житлових будинках, індивідуальні житлові будинки або майнові права на них).

Термін кредитування та часткової компенсації – до 15 років з моменту укладення договору. Процентна ставка – не більше 16% річних, обов’язковий власний внесок позичальника визначається внутрішніми правилами банків, але не перевищує 25% вартості житла. За бажанням позичальника, розмір такого внеску може бути збільшено. Як перший внесок можуть зараховуватися кошти, сплачені позичальником за перевищення нормативної площі та розрахункової вартості квартири. Розмір першого внеску може бути зменшено у разі надання додаткової застави за кредитним договором відповідно до внутрішніх правил банку.
Договір поруки укладається з кожним із дієздатних членів сім’ї позичальника, на якого розраховується часткова компенсація процентів та який проживатиме разом з позичальником. Позичальник може укладати договори поруки також з іншими поручителями та надавати додаткову заставу за кредитним договором.

Максимальна сума кредиту не повинна перевищувати похідне нормативної площі і розрахункової вартості. Допускається перевищення на 10% розрахункової вартості в передмісті адміністративного центру регіону (не далі 15 км), а також обох складових, але не більше ніж на 25% і за умови, що на цю площу / вартість компенсація не розповсюджується.

Нормативна площа – 40 кв. м на одну людину або сім’ю з двох людей. Плюс 18 кв. м на кожного наступного члена сім’ї, але не більш як 76 кв. метрів, а для індивідуальних житлових будинків – не більше 94 кв. метрів.

Нормативна вартість за кв. м: Київ – до 7 тис. грн., міста Київської області, обласні центри та м. Севастополь і Сімферополь – до 5 тис., інші населені пункти – до 4 тис. грн.
Для населених пунктів, які розташовані на відстані від 5 до 15 кілометрів від меж міст Києва, Севастополя, Сімферополя та обласних центрів, розрахункова вартість житла може бути збільшена на 10%.

Для населених пунктів, які розташовані у 5-кілометровій зоні від меж міст Києва, Севастополя, Сімферополя та обласних центрів, розрахункова вартість житла визначається у розмірі, встановленому для цих міст.

Щомісячний платіж за кредитним договором не повинен перевищувати 50% сукупного середньомісячного доходу сім’ї. Сума часткової компенсації процентів до щомісячного платежу не включається. При цьому сума, що залишається після здійснення всіх щомісячних розрахунків за кредитним договором, повинна бути не меншою одного прожиткового мінімуму на позичальника та кожного члена його сім’ї, на якого розраховувалася часткова компенсація процентів.

Крок 1

Перевірити, чи маєте Ви право стати учасником програми здешевлення вартості іпотечних кредитів.

Програмою здешевлення вартості іпотечних кредитів можуть скористатися громадяни: 
1) забезпечені жилою площею нижче за рівень, що визначається в установленому порядку; 
2) які проживають у приміщенні, що не відповідає встановленим санітарним і технічним вимогам;
3) які хворіють на тяжкі форми деяких хронічних захворювань, у зв’язку з чим не можуть проживати в комунальній квартирі або в одній кімнаті з членами своєї сім’ї;
4) які проживають за договором піднайму жилого приміщення в будинках державного або громадського житлового фонду чи за договором найму жилого приміщення в будинках житлово-будівельних кооперативів;
5) які проживають тривалий час (понад 5 років) за договором найму (оренди) в будинках (квартирах), що належать громадянам на праві приватної власності;
6) які проживають у гуртожитках.

Крок 2

Звернутися до місцевого консультаційного центру або до регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву».

Всі контакти відповідного регіонального управління Фонду можна знайти на офіційному сайті Фонду за адресою www.molod-kredit.gov.ua/region або заповнити електронну заявку на отримання часткової компенсації згідно з умовами Постанови КМУ від 25.04.2012 р. №343, яка розміщена на сайті Фонду за адресою www.molod-kredit.gov.ua/cp-map.php у вікні «Здешевлення іпотеки». Там також можна скористатись Кредитним калькулятором по здешевленню іпотеки для розрахунку прогнозного розміру погашення кредиту  та сум, що компенсує держава.
Надати відповідні документи й отримати підтвердження можливості надання компенсації.

Перелік документів, які подає позичальник для укладення договору часткової компенсації процентів:
– заяву про надання часткової компенсації процентів;
– копію паспорта;
– копію реєстраційного номера облікової картки платника податків (не подається фізичними особами, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті);
– довідку про склад сім’ї;
– копію свідоцтва про шлюб (за наявності);
– копію свідоцтва про народження дитини (дітей) (за наявності);
– документи про доходи позичальника та членів його сім’ї за останні шість місяців;
– документи, які підтверджують, що позичальник є таким, який потребує поліпшення житлових умов.

Крок 3

Обрати квартиру, яку ви хочете придбати.
Об’єкти у Сєвєродонецьку:
– Реконструкція гуртожитку під багатоквартирний житловий будинок по вул. Маяковського, 10.
– Багатоквартирний житловий будинок №8 в мікрорайоні 80 (житловий комплекс «Оберіг»).
Забудовник: Холдингова компанія «Мрія-Інвест», м. Сєвєродонецьк, кв. МЖК «Мрія», 2, оф. 11, 
тел. (06452)9-00-02, 050-380-37-07.

 

Крок 4

Звернутися до банку щодо надання кредиту й отримати рішення кредитного комітету банку про надання кредиту.
У Сєвєродонецьку ці послуги надають такі банки:
1. Відділення №356/12 АБ «Укргазбанк». 93406, м. Сєвєродонецьк, пр. Гвардійський, 14/5.
Тел. (06452)2-19-78, 2-73-64.
2. ТВБВ №10012/07 філії Луганського обласного управління ПАТ «Державний ощадний банк України». 93400, м. Сєвєродонецьк, пр. Гвардійський, 40-а.
Тел. (06452)3-41-69, 3-21-89

 

Крок 5

Укласти договори щодо участі у програмі.
Між учасниками (громадянином, банком, забудовником та регіональними управліннями/Іпотечним центром) укладаються договори:
– між громадянином та забудовником – договір купівлі-продажу житла;
– між громадянином та банком – про надання іпотечного кредиту;
– тристоронній договір між громадянином, банком та регіональними управліннями/Іпотечним центром про часткову компенсацію відсоткової ставки.

Надання часткової компенсації процентів припиняється у разі прострочення позичальником платежів за кредитним договором більше ніж на 180 календарних днів та/або порушення умов договору про надання часткової компенсації процентів.

Якщо позичальник достроково розірвав договір із забудовником, він зобов’язаний у тримісячний строк повернути всю суму отриманої компенсації за весь період дії договору.
Після надання банком розпоряднику бюджетних коштів нижчого рівня (одержувачу бюджетних коштів) розрахунку належних до сплати чергових платежів за кредитним договором та інформації про відсутність заборгованості за таким договором за попередній місяць розпорядник бюджетних коштів нижчого рівня (одержувач бюджетних коштів) вносить на спеціальний поточний рахунок позичальника кошти часткової компенсації процентів.

Позичальник вносить на свій спеціальний поточний рахунок платіж, передбачений кредитним договором, за винятком суми часткової компенсації процентів.

З моменту отримання квартири в багатоквартирному житловому будинку, індивідуального житлового будинку у власність право на одержання житла вважається використаним, а громадянин і члени його сім’ї, на яких розраховувалася часткова компенсація процентів, знімаються з обліку громадян, які потребують відповідно до законодавства поліпшення житлових умов. 

 

Джерело: Sed-rada

Последние комментарии