Виставка масок та віял у галереї мистецтв

У міській галереї мистецтв вже як слід підготувалися до наступних свят — там для глядачів організували “Різдвяний карнавал”. Виставка з такою назвою відкрилася у залі декоративно-ужиткового мистецтва й працюватиме до 15 січня 2013-го. Вона містить венеціанські маски й віяла ручної роботи з приватної колекції Наталії Дерейчук-Ястребової.

Витончені й колоритні, екстравагантні й самобутні — такими епітетами можна нагородити експонати нової виставки галереї мистецтв “Різдвяний карнавал”- венеціанські маски й віяла ручної роботи з приватної колекції Наталії Дерейчук-Ястребової.

Віяло — частий атрибут карнавального костюму. І тут на виставці їх чимало видів. Віяла були привезені з восьми країн світу: Японії, Кореї, Китаю, Камбоджі, Малайзії, Узбекистану, Іспанії та Італії, то ж вони суттєво різняться і матеріалами, і кольоровою гамою, і технологією виготовлення, і оздобленням. Спільне в них те, що всі вони зроблені вручну. Напевне жодна модниця минулого (коли ще не знали про кондиціонери) не відмовилася би від китайського віяла з натурального шовку з розписом по тканині, або від колоритних іспанських віял, які ніби передають енергетику самої Барселони й запального фламенко. Самобутні віяла з малайзійського острова Ланкаві навіть демонструють зразки національних костюмів. І на цьому екзотика не завершується.

 

На відміну від віял, що були привезені з різних куточків світу, колекція масок має спільну Батьківщину — знамениту своїми палаццо, каналами й гондолами італійську Венецію. Раніше маски там носили повсякчас, причому люди будь-якого статку, тепер же їх одягають лише двічі на рік — у дні проведення пишних венеціанських карнавалів. Презентовані сєвєродончанам маски саме карнавальні. Зроблені вручну з пап'є-маше й розписані акрилом, деякі з них представляють персонажів середньовічної італійської вуличної комедії дель Арте. Тут ви побачите і строкату маску невгамовного Арлекіна, і довгоносу подобу комедійного слуги Дзанні, довжина носа якого прямо пропорційна його розумовим здібностям, дізнаєтесь, який на вигляд підступний Джокер і як розписують карнавальні Вольто - нейтральну маску-копію людського обличчя - та Гатто - маску кішки (цю тварину дуже шанували у Венеції). Впаде в око глядачам і найбільш популярна венеціанська маска Баута Казанова, у кращих традиціях прикрашена нотним станом і нотами. Вона зроблена таким чином, що дозволяє людині їсти й пита, не відкриваючи обличчя. Луна — найвитонченіша венеціанська маска — також не залишиться поза увагою.

 

Джерело: ТРК СТВ

Последние комментарии