З нового року припиняє діяти спрощена система реєстрації права власності на приватне житло

1 січня 2013-го в Україні припиняє діяти спрощена система реєстрації права власності на приватне житло, збудоване до 92-го року. Тому головний архітектор міста, начальник відділу містобудування і архітектури міськради Володимир Волошин дав роз'яснення норми закону власникам приватних житлових будинків-котеджів, які ще не встигли оформити правовстановлюючі документи.

Трохи з історії питання: у 2011-му Міністерство регіонального розвитку прийняло документ, який дозволяв власникам приватних житлових будинків-котеджів, які були збудовані 20 років тому й раніше, реєструвати право власності у БТІ без збору великої купи документів і особливих бюрократичних зволікань, за спрощеною системою. Для цього слід було провести обстеження споруди і підготувати про нього висновок з позначенням загальних параметрів об'єкту: розміру, поверховості, використаного матеріалу, а потім зареєструвати документи в БТІ. Та цей спрощений порядок був тимчасовим. Термін його дії завершується в кінці поточного року.

Спрощеною системою реєстрації у нас скористалися не так вже й багато громадян. За два роки не більше сорока власників. А неоформлених об'єктів залишається не одна сотня, особливо у селищах. І той, хто не встиг, той запізнився, і тепер оформлятиме правовстановлюючі документи через Інспекцію Державного архітектурно-будівельного контролю, якщо дію спрощеної системи реєстрації не подовжать ще на рік — відповідний проект законодавчого документу наразі на розгляді у Верховній Раді — додає Володимир Волошин.

 

Джерело: ТРК СТВ

Последние комментарии