15 років – 15 кроків

В рамках проекту «15 років – 15 кроків», присвяченого 15-річчю Сєвєродонецької міської дитячої організації «Дивосвіт», між загальноосвітніми навчальними закладами відділу освіти відбуваються дружні зустрічі.

Так, 14 листопада обмін дружніми організаціями відбувся в СЗШ №20, де крім представників зазначеної школи були присутні також делегації з СЗШ №4, 14 та  16. Зустріч відбувалася в приємній, теплій та дружній обстановці. Її мета – обмін досвідом між делегаціями, обмін лідерськими якостями, позитивною енергетикою, добрим настроєм, а також знайомство один з одним та пізнання чогось нового.

Серед почесних гостей заходу – головний спеціаліст відділу освіти Наталія Вікторівна Гаввина, директор Сєвєродонецького міського Центру дитячої та юнацької творчості Ніна Дмитрівна Буряк, керівник СМДО «Дивосвіт» Наталія Валентинівна Воржева, координатор СМДО «Дивосвіт» Христина Іванівна Іванова.

Родзинкою зустрічі стала вистава шкільного театру СЗШ №20 (керівник  Валерій Негматов) та майстер-клас з театрального мистецтва, підготовлений спеціально для дивосвітівців. Це були різні вправи, під час виконання яких учасники мали проявити свої акторські здібності. Наприклад, цікава вправа «За склом».

Кожен з нас мав можливість бачити, як люди розмовляють крізь зачинене вікно. А комусь навіть доводилося це робити. Пам’ятаєте, як потрібно напружувати голос і витрачати масу зусиль, щоб співрозмовник зрозумів вас? Так ось під час виконання вправи діти ставали один проти одного, уявляли, що їх розділяє вікно з товстим склом. Спроби кричати – марні. Однак друзям необхідно повідомити один одному дуже важливу річ. Тому дивосвітівці використовували лише жести. А потім один розповідав, що зрозумів, а інший – що повідомляв. І виявилося, що зрозуміти один одного не така вже й легка задача.

Були й інші вправи: «Скульптор і глина», «Дзеркало», «Тінь» та інші. Всі вони допомагали юним акторам знаходити вірне творче самопочуття, розвивати і вдосконалювати акторський «апарат» – творчу увагу, уяву і фантазію. Принаймні спробувати себе у театральному мистецтві.
А вже 16 листопада на дивосвітівців чекала інша зустріч, яка відбувалася в СЗШ №1. Тут зустрічалися делегації з СЗШ №1, 5, 10 та колегіуму. Серед гостей керівник СМДО «Дивосвіт» Наталія Валентинівна Воржева та координатор Христина Іванівна Іванова. Тема зустрічі – толерантність. Обрана вона була невипадково. 16 листопада світ відзначав Міжнародний день толерантності. День поваги, прийняття і правильного розуміння інших культур, способів самовираження і прояву людської індивідуальності.

Саме тому зустріч відбувалася під девізом «Ми різні – ми рівні – ми разом». Для дивосвітівців була проведена гра «Квест», під час якої учасники виконували різні завдання. Наприклад, малювали образ людини, у якої немає чітко вираженої раси, культури, віросповідання. А потім захищали свою творчу роботу, пояснювали, що намальовано і чому саме так. Цікавим було також завдання: серед зазначених категорій обрати собі попутників по купе. У списку присутні: афроамериканка з США, неформал, одягнутий як скінхед, актор з гітарою, депутат, спортсмен, циганка, мусульманин, дівчина в одязі гота, студент-єврей, біженець, п’яний пасажир, селянин, інвалід, дівчина з поганим зором, чоловік з місць позбавлення волі, банкір, студент у навушниках.

Вибір дивосвітівців був різним. Але цікаво те, що в уявленому вагоні, всі бажали їхати зі спортсменом, і ніхто з п’яною людиною або з чоловіком з місць позбавлення волі. Ця вправа дуже захопила молодь, викликала у неї жваві розмови і дискусії. Усі погодилися з тим, що подібні зустрічі слід проводити. Адже це завжди живе спілкування, знайомство, пізнання чогось нового, можливість виразити власну думку, захистити її, поглянути, як відбуваються зустрічі в інших школах, продемонструвати свої творчі здібності, щось отримати для себе та чимось поділитися.

 

Олеся Петрова, sed-rada

Последние комментарии