Сучасні системи митного оформлення – дієва складова у боротьбі з митними правопорушеннями

За повідомленням прес-служби Державної фіскальної служби України «В Україні створена та успішно функціонує Єдина автоматизована інформаційна система (ЄАІС), яка об'єднує в собі всі програмно-технічні складові, необхідні для автоматизації процесів митного оформлення та контролю. Діюча в її складі автоматизована система митного оформлення «Інспектор» (АСМО) охоплює всі процеси митного контролю як всередині країни, так і на митних кордонах», - повідомив Голова ДФС Роман Насіров під час зустрічі з Генеральним Директором Європейської Служби по боротьбі із шахрайством Джованні Кесслером, яка проходила у рамках 127-128 сесій Ради митного співробітництва Всесвітньої митної організації (ВМО).

Роман Насіров наголосив, що вітчизняна система митного оформлення є важливою складовою у боротьбі з митними правопорушеннями. Зокрема, вона дозволяє отримувати інформацію про види контролю, які здійснюються від першого перетину кордону до випуску у вільний обіг будь-якого товару. «Дана система являє собою функціональний аналог таких передових європейських систем митного оформлення, як німецька «АТЛАС» та польська «ЦЕЛІНА», які є взірцем та прикладом для наслідування при розвитку будь-яких митних ІТ-систем», - підкреслив очільник українського відомства.

Він повідомив, що одним з основних модулів АСМО стала інтегрована в неї Автоматизована система аналізу та управління ризиками (АСАУР), яка дозволяє створювати профілі ризику довільної складності з використанням таких інноваційних підходів як алгоритми нечіткої логіки (fuzzy logic) та врахування позитивної і негативної історії попередніх митних оформлень.

«На сьогодні АСАУР охоплює більше ста тисяч орієнтувань, регіональних та центральних профілів ризику. Інформація від суміжних держав дозволяє всебічно та повноцінно оцінити будь-які загрози, які можуть виникнути при митному оформленні.  Застосування модуля АСАУР дозволяє здійснювати автоматичний відбір митних декларацій, по яких необхідно посилити митний контроль, генерувати перелік митних формальностей та фіксувати інформацію, внесену посадовими особами митниць за результатами проведених митних формальностей», - додав Роман Насіров.

У складі АСМО також реалізовано систему обліку митних платежів, модулі митного оформлення громадян, а також ефективно діє система електронного (безпаперового) декларування вантажів - в електронному вигляді оформлюється вже понад 95% митних декларацій.

 

ДПІ у м. Сєвєродонецьку

Последние комментарии