Обережно шахраї!

Останнім часом в місті Сєвєродонецьку почастішали випадки шахрайських дій з боку невідомих осіб, які телефонують з невідомих номерів до громадян, а в більшості до людей похилого віку,   представляються їхніми сусідами, родичами або знайомими, які потрапили в біду (аварія, затримання працівниками міліції, стало погано на вулиці, інша неприємність) і вимагають передати або перерахувати грошові кошти.

Дуже поширений сценарій із ДТП. Зловмисники дзвонять на телефон та представившись знайомим або родичем, який потрапив у ДТП просять передати певну суму грошей, і тим самим вирішити всі проблеми. Як правило, шахраї дзвонять у вечірній час або вночі. Якщо відповідає жінка, починається словесна атака. Питають, чи є син (чоловік, внук), якщо відповідь позитивна, то «голос» повідомляє, що він затриманий працівниками міліції або потрапив в яку-небудь біду (сюжет може бути найрізноманітніший).

Якщо жінка починає нервувати, розпитувати подробиці, шахрай тріумфує - жертва «на гачку». Аферисти - хороші психологи, не дають людині вийти зі стресової ситуації, ведуть діалог так, що потерпілі погоджуються допомогти родичеві і слухняно виконують поради «доброго» посередника. Інколи шахраї просять не відключати телефон, щоб позбавити людей можливості передзвонити родичам і з'ясувати справжню картину. А інколи міняють голос і представляються родичами.

 Мета одна – виманити з вас гроші, які ви повинні, «рятуючи» родича, переказати на певний банківський розрахунок.

Кількість злочинів пов’язаних з шахрайськими діями з кожним роком збільшується. На даний час прокурорами Сєвєродонецької місцевої прокуратури здійснюється процесуальне керівництво у більш ніж 1000 кримінальних провадженнях щодо шахрайських дій, кожного дня поліцією реєструється 2-3 факти. Щоб збити людину з пантелику, шахраї видумують різні ситуації. Вони знають, що людина, знаходячись у розпачі виконає всі поставлені умови.

 Літні люди – одна з найбільш вразливих категорій громадян, вони беззахисні і довірливі, їх обдурити легко. Під виглядом сусідів, родичів, знайомих шахраї заморочують літнім людям голови та видурюють їхні заощадження. 

Наприклад, бабусізателефонували з прихованого номеру та повідомили, що її онук потрапив у дорожньо-транспортну пригоду та для уникнення відповідальності йому необхідно перерахувати на банківську картку 4500 гривень, що бабуся і зробила, оскільки хвилювалася за онука. Після цього вона зателефонувала онуку, який повідомив, що знаходився вдома і не потрапляв ні в яку аварію.

Траплялися й подібні випадки: до жінки надійшов телефонний дзвінок, де сказали, що її сина затримали з пакетом наркотиків та для вирішення питання необхідно 25000 гривень, які жінка, звичайно, перерахувала та лише після того зателефонувала синові, якого ніхто не затримував.  

Крім того, зловмисники використовують такий вид шахрайства: під час покупок в Інтернеті люди передають завдаток чи повністю оплачують товар та залишаються ні з чим, оскільки продавець перестає реагувати на телефонні дзвінки та не надсилає замовлений товар. Так, один житель міста здійснив передоплату в сумі 1500 гривень за мобільний телефон, який він хотів придбати на Інтернет-аукціоні, але після здійснення платежу зв’язок із продавцем був утрачений.

Щоб не стати жертвою шахраїв, треба слідувати наступним правилам: не поспішайте виконувати умови аферистів, не впадайте у паніку; спробуйтепередзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати те, що трапилося; негайно дзвоніть у міліцію, щоб дізнатися про факт затримання родича та повідомлення про вимагання грошей.

Купуючи товар в Інтернеті, вимагайте оплату по факту отримання в транспортній компанії, де ви будете отримувати товар, і ні в якому разі не здійснюйте передоплату, оскільки ви ризикуєте залишитися ні з чим. Цим ви убезпечите себе від шахраїв. 

Крім того, кожен раз при наближенні свят кількість аферистів збільшується. Коли ми втрачаємо пильність, дії шахраїв стають більш витонченими. Список шахрайських дій, указаний на початку публікації, не є вичерпним. Тому будьте уважними та обережними, а перед передачею коштів краще зателефонуйте до міліції за телефоном 102. 

 

Є.Бершанський, заступник керівника місцевої прокуратури 

Последние комментарии