В Україні необхідно створити державний орган з питань вирішення проблем переселенців або ж наділити цими повноваженнями існуюче Держагентство з відновлення Донбасу, - Вадим Горан

В Україні необхідно створити державний орган з питань вирішення проблем переселенців або ж наділити цими повноваженнями існуюче Держагентство з відновлення Донбасу, - Вадим Горан

Про це на своїй сторінці у Facebookнаписав Голова МГО «Луганське земляцтво» Вадим Горан.

Він зазначив, що сьогодні проблемами переселенців намагаються займатися усі: міністерства, радники Міністерства соціальної політики з питань переселенців обласні державні адміністрації, волонтери, міжнародні організації та пересічні громадяни.

«Проте, реального вирішення питань, які переселенці не в змозі вирішити самостійно, на жаль, немає. І на це є логічне пояснення: не має відповідальності – не має результату», - написав Вадим Горан.

В минулому році було призначено 27 радників Міністерства соціальної політики, які уповноважені працювати над вирішенням питань переселенців.

Голова Земляцтва зазначив, що ознайомившись зі звітами їх роботи, у нього  склалося враження, що їх робота спрямована лише на проведення моніторингів.

Так, у звіті зазначається, що радники в різних регіонах України провели моніторинг місць компактного проживання переселенців, моніторинг реалізації постанови Кабінету Міністрів України щодо надання одноразової грошової допомоги ВПО, моніторинг механізму переведення, призначення пенсій та державної соціальної допомоги за місцем фактичного проживання, моніторинг якості надання послуг ПАТ «Ощадбанк» в аспекті оформлення соціальних виплат ВПО.

«Проте жодної статистики, жодної цифри і жодної інформації, про виявлені порушення та їх усунення, їх кількість і в яких саме регіонах є проблеми не має», - підкреслив Вадим Горан.

За його словами, майже така сама ситуація з вирішенням питань переселенців складається і у міністерствах.

«На жоден лист МГО «Луганське земляцтво», які ми надсилали до різних міністерств та Прем’єр-міністру України ми не отримали запитувану інформацію, одні відписки», - написав він.

Керівник Луганського земляцтва, також акцентує увагу, що відповіді надходили не протягом 30 днів, як того вимагає Закон, а і через 2-3 місяці.

«Міністерство охорони здоров’я України досі не відповіло, хоча ми надіслали лист ще у вересні минулого року. Насправді, це безвідповідально і через бездіяльність окремих посадових осіб ми втрачаємо час для реалізації важливих проектів, які допомогли б переселенцям отримати кваліфіковану і безоплатну медичну допомогу», - повідомляє Вадим Горан.

За його словами, ще в минулому році МГО «Луганське земляцтво» початок діалог з міжнародними благодійними фондами, які мають можливість і справді хочуть допомогти людям, які постраждали від конфлікту на Сході України.


«Не отримавши відповіді МОЗ, ми зайнялися самостійним пошуком інформації про потреби населення в діагностиці та лікуванні тих чи інших захворювань, щоб надати перелік необхідного обладнання. Так, ми втратили чимало часу, проте скоро проект буде запущеноо», - резюмував Вадим Горан.

 

Він додав, що деякі політики висловлюють думку, що потрібно створити посаду віце-прем’єр-міністра з питань окупованих територій Криму та Донбасу.

«Власне я не зовсім впевнений, що це найкращий варіант. З однієї сторони – з’явиться особа, яка буде нести відповідальність, але з іншої – беручи до уваги той факт, що натериторії Донецької та Луганської областей до початку збройного протистояння проживало понад сім мільйонів людей, одна особа не в змозі вирішити їх питання. Потрібно створювати цілий штат кваліфікованих робітників, які б працювали за окремими напрямками», - висловився Вадим Горан.

Також, на його думку, варто створити окремий комітет у справах переселенців при Верховній Раді.

«Сьогодні Комітетом з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин приділяється велика увага переселенцям, але створення окремого комітету забезпечило б підготовку, лобіювання та прийняття ряду законів стосовно прав і свобод ВПО», - підкреслив Вадим Горан.

 

Прес-служба МГО «Луганське земляцтво»  

Последние комментарии