Кобзар і Луганщина

Творча спадщина Тараса Шевченка унікальна тому, що вона поєднує минуле з майбутнім, а Україну з усім світом.

Життєві дороги не приводили Тараса Шевченка на Луганщину, однак його творчість завжди там, де живуть українці, ті народи, які шанують поетичне слово Великого Кобзаря. Українські поети луганського краю теж висловили свої сердечні почуття до Шевченка в багатьох творах. Тому його образ стає ближчим, ріднішим. Поезії сучасних митців навчають кращого розуміння вічного Кобзаревого слова. 

Показати, як поети Луганщини віддавали шану Тарасу Шевченку у своїх творах, взяв за мету захід, який пройшов у СЗШ №5 за підтримки сєверодонецького методичного центру. 

Учасники зустрічі, серед яких були учні, які стали переможцями міського етапу четвертого Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка, переможці третього міського конкурсу «Поетична нива», який тепер теж носить ім’я поета, мали змогу продивися цікаві презентації про життя та творчість Кобзаря і прочитати улюблені вірші.

Луганщина тісно пов’язана з ім’ям Шевченка. Із 1939 року один із найстаріших вищих навчальних закладів східноукраїнського краю – Луганський національний університет носить ім’я Тараса Шевченка. 

Міжнародне Шевченківське літературно-мистецьке свято «В сім’ї вольній, новій» відбулося у травневі дні 1998 року саме в Луганській області. Тоді ж у Луганську відкрили пам’ятник Великому Кобзареві, автор якого – лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, народний художник України І.М. Чумак. У Луганській області пам’ятники Шевченку споруджено також у Антрациті, Старобільську, Сєвєродонецьку, смт. Білокуракіне, селах Свистунівці Сватівського району і Осинове Новопсковського району.

Широко відома творчість письменників-земляків – лауреатів Національної премії Украіни імені Тараса Шевченка – Володимира Сосюри, Григора Тютюнника, Миколи Руденка, Івана та Надії Світличних, Владислава Титова. 

Головним здобутком зустрічі стало розуміння того, що бути гідними ймення Тараса Шевченка означає тепер постійно збагачуватись духовно, берегти рідне слово, вірити в незалежну державу і працювати для добра в Україні.

 

Информация газеты "Северодонецкие Вести"

Последние комментарии