На Луганщині наголосили на необхідності створення закону про вільну економічну зону

Днями перший заступник голови облдержадміністрації Єлизавета Пушко-Цибуляк провела нараду щодо перспектив економічного розвитку Луганської області та обговорення проблем, що заважають стабільній роботі промислових підприємств, у якій взяли участь керівники підприємств металургійної, будівельної, хімічної, фармацевтичної, машинобудівної, целюлозно-паперової, нафтопереробної галузей та легкої промисловості Луганщини, представники структурних підрозділів ОДА, Державної фіскальної служби України у Луганській області.

Про це повідомляє прес-служба Луганської обласної військово-цивільної адміністрації.

Директор Департаменту промисловості та енергозбереження Олександр Ісаченко зауважив, що у результаті військових дій єдиний промислово-господарський комплекс області втратив свою цілісність та зазнав низку значних руйнівних змін, пов’язаних не тільки з прямими результатами обстрілів, але і втратою підприємств, що опинилися на окупованих територіях.

Підприємства, розташовані на контрольованій території, а це 489 суб’єктів господарювання, з яких 9 – великих, 99 – середніх, 381 – малих, на кінець 2014 року опинилися в ситуації, коли економічні зв’язки розірвані та портфелі замовлень, за рідкісним винятком, порожні.

Крім цього, всі виявилися заручниками ситуації, яка склалася в енергетиці.

«Ми виявилися відрізаними від єдиної енергосистеми України і до теперішнього часу працюємо на енергоострові, тому єдиний постачальник електроенергії – Луганська ТЕС. Незважаючи на величезну роботу, виконану по відновленню зруйнованих мереж, завдання щодо їх відновленню залишаються першочерговими і на сьогоднішній момент. Та процес стримується постійною загрозою життя персоналу, що проводить ремонтні роботи», – наголосив Олександр Ісаченко.

Повідомлено, що на сьогодні відремонтовано і відновлено 95 ділянок ліній електромереж, що дало можливість стійко працювати підприємствам з відносно невеликою енергоємністю. Результатом стало уповільнення темпів падіння індексів промислового виробництва до відповідного періоду минулого року з 13% – у січні, 22% – у вересні до 26% – у жовтні.

У цілому по області обсяг реалізації продукції за 9 місяців становив 15,4 млрд грн, у тому числі промисловості – 12,7 млрд грн (82,5%).

Учасники наради під час обговорення акцентували увагу на наявності низки проблем, які заважають стабільній роботі підприємств, зокрема, зруйноване дорожнє покриття, проблеми із залізничним сполученням, невпевненість у стабільності та спроможності регіону, де проведиться АТО і як наслідок – відсутність великих замовлень.

Учасники наради наголосили на необхідності спрощення податкової системи, подолання корупції та збільшення доходів населення, бо ринок збуту формує саме кінцевий споживач, тобто населення. Також вони зауважили, що важливим етапом подолання існуючих проблем у промисловості регіону є створення позитивного іміджу регіону, починаючи з мас-медійного та завершуючи технологічним.

Враховуючи важливість і актуальність питання забезпечення позитивної динаміки розвитку області, було ухвалено рішення створити координаційну групу, що включатиме в себе виробничників, представників місцевих органів виконавчої влади, облдержадміністрації. Спільними зусиллями будуть проведені роботи з відновлення та оновленню бази даних суб’єктів господарювання, розроблені та запропоновані до реалізації нові схеми взаємного співробітництва.

«Хотілося, щоб все можливе фінансування залишалося в області. На контрольованій Україною території Луганщини є будівельні підприємства і машинобудівний комплекс, здатні брати участь у цьому процесі, а так само трудовий ресурс, що дозволяє виконати будь-які роботи, відновлюючи не тільки зруйноване, а й економіку регіону», – зауважив Олександр Ісаченко.

У свою чергу Єлизавета Пушко-Цибуляк підкреслила, що за дорученням керівника Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгія Туки розпочата робота над створенням програми розвитку дорожнього господарства регіону, після чого проблемні питання будуть ставитися перед службою автомобільних доріг та автодором.

Вона також зауважила, що першочерговим завданням на сьогодні є створення вільної економічної зони, та наголосила на необхідності забезпечення бюджетної сфери за рахунок місцевого товаровиробника.

«Я сьогодні вірю в те, що ми можемо разом з вами покращити ситуацію із промисловістю у регіоні. Я хочу, щоб ми долучилися всі разом до вирішення зазначених проблем, бо є ті, що буде вирішувати адміністрація, є такі, що можуть бути вирішені тільки на державному рівні, а є проблеми комерційного взаємного стосунку. Ми систематизуємо їх по блоках проблем, визначимо, що має робити адміністрація, а в чому ми з податковою та контролюючими органами будемо розбиратися саме жорстким шляхом», – зауважила Єлизавета Пушко-Цибуляк.

Вона також наголосила на необхідності створення ініціативної групи з підготовки проекту закону про вільну економічну зону й закликала всіх бажаючих долучитися до його створення

Крім того, важливим є створення асоціації великих товаровиробників і бюджетоутворюючих підприємств, а також активне залучення промислових підприємств у відновлення Донбасу та створення позитивного іміджу Луганщини.

Последние комментарии