Відбувся ІХ міський конкурс дитячої поезії «Джерельце» ім. Й. Курлата

Відбувся ІХ міський конкурс дитячої поезії «Джерельце» ім. Й. Курлата

24-го лютого гостинна зала Сєвєродонецького міського Центру дитячої та юнацької творчості зібрала у своїх стінах численних шанувальників поезії. Цього дня тут відбувся ІХ міський конкурс дитячої поезії «Джерельце» ім. Й. Курлата, який був започаткований відділом освіти Сєвєродонецької міської ради спільно з відділом культури міської ради, аж у 2004 р. як щорічний вибірковий етап Всеукраїнського фестивалю дитячої поезії.

З 2007 р., за ініціативою Сєвєродонецького міського Центру дитячої та юнацької творчості, він став самостійним міським конкурсом дитячої поезії. Цього року проведення конкурсу стало можливим, завдяки підтримці благодійної організації «Благодійний фонд Олексія Кунченко «Заради майбутнього», Сєвєродонецького лісомисливського господарства, ТОВ «Фуд маркет» (супермаркет «Велика кишеня»), магазину «Канцлер», культурно-просвітницького товариства «Содружество».

Цьогорічний конкурс істотно активізував творчість юних обдарувань. Спочатку відбір конкурсних віршів проходив у загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах міста. Усього в цьому етапі взяли участь 19 закладів. Кращі твори було надано на розсуд  журі, до складу якого увійшли члени міжнародної спілки письменницьких співтовариств Зінаїда Микитівна Новоточенова, Миколай Степанович Бондаренко та голова культурно-просвітницького товариства «Содружество» Тетяна Василівна Тимощенко.   

50 переможців відбіркового етапу було запрошено для участі у другому турі. Переважна кількість з них дебютували в якості автора. Більшість конкурсних віршів вражає багатством фантазії та глибиною відчуттів, особливим ставленням до життя. Не по-дитячому дорослі думки висловлювали у своїх віршах учасники конкурсу, але найцікавіше було слухати та спостерігати за юним поетами на очному турі конкурсу. Прослуховування проходило у два етапи. Спочатку виступали діти молодшої та середньої, а потім старшої вікової категорії. Кожен підготував свій найулюбленіший твір, намагався бути переконливим, вкладаючи у кожне вимовлене слово щирі почуття.

Поки журі обговорювало виступи, усі присутні були запрошені у музеї СМ ЦДЮТ. Одну групу учасників зустріла Любов Петрівна Дємент’єва – керівник етнографічного музею «Світлиця», яка приготувала справжню подорож до чарівної казки. В цій казці вдало поєднались вірування пращурів про дух домівки, народні традиції та свята лютого, символізм Масляної тощо.

Інша група відвідала музей дитинства. Керівник музею Тетяна Василівна Тимощенко познайомила юних поетів з залом народної ляльки. Більше 400 різних експонатів розміщується у цій невеликій залі. Кожна лялька оживає в руках керівника, бо має свою історію створення та своє особливе призначення. 

За результатами підрахунку балів з усіх критеріїв оцінювання, перше місце у Дев’ятому міському конкурсі дитячої поезії «Джерельце» ім. Й. Курлата отримали: Лідія Амброзієва (СЗШ №1) – молодша вікова категорія, Михайло Шамрай (СМ ЦДЮТ) – середня, Поліна Куцелєпа (ліцей) – старша категорія.

Друге місце посіли Єлізавета Кобозєва (СЗШ №1) в молодшій віковій категорія, Ігор Попков (СМ ЦДЮТ) – в середній, Анастасія Куліш (СЗШ №13) – у старшій категорії.

Треті місця – Єлизавета Кучеренко (ССШ №17) – середня та Юлія Бондарева (СЗШ №7) – старша категорія.

Декілька юних поетів були відмічені дипломом учасника: Софія Макаренко (СЗШ №1), Олександр Сироватський (СЗШ №6), Марія Ком (ССШ №17), Анастасія Кравчук (СЗШ №10), Яна Васильєва (СЗШ №8). Спецпризи від магазину «Канцлер» та лісомисливського господарства отримали Дар’я Бєлашова (СЗШ №4), Євген Бабенко  (СМ ЦДЮТ). У номінації «Відкриття року» перемогла Альона Рязанцева (СЗШ №13).

Всі переможці конкурсу «Джерельце» ім. Й. Курлата отримали грамоти та подарунки.

 

Інформація СМ ЦДЮТ

Последние комментарии