Змінено порядок передачі матеріалів перевірок для початку досудового розслідування

Заступник начальника ДПІ у м. Сєвєродонецьку Олександр Ломонос розповів, що ДФС України затверджено у новій редакції Методичні рекомендації щодо порядку взаємодії між підрозділами органів державної фіскальної служби при організації, проведенні та реалізації матеріалів перевірок платників податків.

Нововведенням цих Методичних рекомендацій є зміна порядку передачі слідчим підрозділам фінансових розслідувань матеріалів перевірок для прийняття рішень про початок досудового  розслідування (ст. 214 КПК України).

Відповідно до нововведень, матеріали перевірок передаються протягом 10 робочих днів з дня прийняття податкового повідомлення-рішення (або відповідних вимог та рішень про застосування штрафних санкцій та нарахування пені – при проведенні перевірок єдиного внеску). Однак у разі проведення адміністративного оскарження прийнятих рішень, зазначена документація передається протягом 10 робочих днів з дня завершення процедури такого оскарження.

Водночас зазначені норми не стосуються процедури судового оскарження, а дата завершення адміноскарження визначається відповідно до ст. 56 Податкового кодексу.

У попередній редакції Методичних рекомендацій, яка діяла до 31 липня поточного року, матеріали перевірок слідчим підрозділам фінрозслідувань передавалися незалежно від оскарження платником в адміністративному чи досудовому порядку зменшених до відшкодування сум податку на додану вартість або нарахованих податкових зобов’язань.

Викладені новації дозволять зменшити кількість порушених досудових розслідувань у разі скасування прийнятих податкових повідомлень-рішень, що сприятиме налагодженню діалогу між владою і бізнесом, зазначив Олександр Ломонос.

Последние комментарии